Toplam hazırlama süresi: 1 saat 50 dakika / Porsiyon: -8 / Enerji değeri: Porsiyon başına 158 kcal
Pişirme gereçleri:
4 Lt’lik Paslanmaz Çelik Kapaklı Tencere
Senior Kapaklı Sote Tavası
Malzemeler:
200 gr siyah pirinç
2 soğan
1 (100 g) havuç
200 g kabak
100 g kereviz sapı
3 (180 g) domates
2 sap taze (veya kuru) kekik
2 diş sarımsak
500 ml domates suyu
1 defne yaprağı
1 g biber karışımı
1 adet lahana
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 porsiyon için besin değeri bilgileri:
Protein – 5,3 g
Yağ – 2,4 g
Karbonhidrat – 3,9 g
Enerji değeri – 158 kcal
Kolesterol – 0 mg
Glisemik endeks – 85 (yüksek)
Hazırlama yöntemi:
Siyah pirinci 4 litrelik paslanmaz çelik tencerede pişirirken, lahana yapraklarını da haşlama süzgecinde diri kalacak şekilde haşlayın.
Bütün sebzeleri minik küpler halinde kesin (küpler pirinç tanesi boyutunda olmalıdır).
Önce sadece sarımsağı senior kapaklı sote tavasında zeytinyağ kullanarak soteleyin, ardından diğer sebzeleri ekleyin. Tüm malzemeyi diri kalacak şekilde soteleyin.
Pişmiş pirinci süzgeçle süzün ve sotelenmiş sebzelerle karıştırın.
Lahana yapraklarına pirinç ve sebze karışımını sarın, lahana sarmalarını 4 litrelik paslanmaz çelik kapaklı tencerenin zeminine dizin. Lahana sarmalarını şekilleri bozulmayacak şekilde birbirine bitişik yerleştirmelisiniz.
Tencereye döşediğiniz lahana sarmalarının üzeri örtülecek kadar domates suyu ve biraz da su ekleyin. Kaynatın, tuz ve baharat ekleyin ve ardından kısık ateşte su bariyeri oluşması için kapağı kapalı olarak pişirin. 20-25 dakika piştikten sonra ocağın altını kapatın ve fırında bekletir gibi 30-40 dakika daha için için pişmelerini sağlamak üzere kapağı kapalı olarak bekletin.
İsteğe göre yoğurt ve taze otlarla çeşnilendirerek servis edin.