Zorluk seviyesi: Kolay
Kullanılan ekipman: iCook 30 cm yapışmaz tava, iCook 5 parça bıçak seti
İstanbul'dan Seval Karatay hanımın verdiği bu kolay tarifte farklı iç malzeme seçenekleri kullanmak mümkün. Seval hanımdan faydalı bir tavsiye: "bu börek aslında fırında yapılır ama tavada yapmak hem daha kolay hem de daha ekonomik."
Sosu için malzemeler:
2 yufka
2 yumurta
5-6 yemek kaşığı yoğurt
Çeyrek bardak zeytinyağ
1-2 yemek kaşığı sirke
İç malzemeleri: Farklı iç malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Seval hanımdan bazı tavsiyeler:
Peynir:
200–250 gram ufalanmış beyaz peynir
Yarım deste ince kıyılmış maydanoz ve rezene
1 çay kaşığı pul kırmızı biber
Tüm malzemeleri karıştırıp yufkanın içine yerleştirin.
Ispanak:
500 gram yıkanmış, kıyılmış ve tuzlanmış ıspanak
100 gram ufalanmış beyaz peynir
Beğeninize göre tuz, kara biber ve kekik.
Tüm malzemeleri karıştırıp yufkanın içine yerleştirin.
Et ve sebze:
250 gram kıyma
1 orta boy, ince doğranmış soğan
1 orta boy, ince doğranmış pırasa
1 orta boy, rendelenmiş havuç
Tüm malzemeyi sote edip zevkinize göre tuz, karabiber ve pul kırmızı biber ekleyin. Soğutup yufkanın içine yerleştirin.
Patates:
3 orta boy, rendelenmiş patates
1 orta boy, ince doğranmış soğan
Bu iki malzemeyi sote edip zevkinize göre tuz, karabiber ve pul kırmızı biber ekleyin. Soğutup yufkanın içine yerleştirin.
Yapılışı
Açılmış iki yufkanızı ortadan kesin.
Bir kasede yumurtaları, yoğurdu, zeytin yağını ve sirkeyi karıştırıp çeyrek yufkanın üzerine yayın.
Tercih ettiğiniz iç malzemesini hazırlayıp bu malzemenin dörtte birini yufkanın düz kenarı boyunca yerleştirip yufkayı yuvarlayın.
Tavanıza biraz zeytin yağı dökün ve yuvarlanmış yufkanızı tavanın ortasına spiral şeklinde yerleştirin. Diğer üç yufka tabakası için e aynı adımları uygulayın ve tavaya spiral şeklinde yerleştirin.
Kalan sosu tavada spiral şeklinde yayılan böreğin üzerine yayın. Tavanın kapağını kapatın ve tavayı ocağa koyup düşük ateşte yufkanın üstü kızarıncaya kadar pişirin. Bir yemek tabağını kullanarak böreği ters çevrin ve diğer tarafı da pişirin. Böreğinizi altlı üstlü kızarttıktan sonra böreğiniz artı servise hazır. Afiyet olsun!