BAŞARANLAR İÇİN İLGİ ÇEKİCİ KONULAR

Yaşlanma sebebi… şeker

ARTISTRY

Michelle D’Allaird, şeker tüketimi ve kırışıklıkların potansiyeli arasındaki ilişkiyi anlatıyor.

İç ve dış güzellik arasındaki bağ ile birlikte fizyolojik yaşlanma süreci hakkında konuşacak çok şey var ve bu oldukça karmaşık bir hal alabilir. Cilt bakım sektöründe en yeni odak noktalarından biri de glikasyon adı verilen yaşlanma süreci.

Glikasyon, hücrelerin 'şekerlenmesidir'. Cilt içerisinde bulunan her türde vücut hücresinde meydana gelmektedir. Vücut, hücresel enerji için şekeri kullanır. Ancak aşırı miktarda şeker hem vücut hem de cilt için zararlıdır. Ciltte şeker molekülleri tarafından kolajen ve elastin gibi proteinler bağlanır ve İlerlemiş Glikasyon Sonu Maddeleri (Advanced Glycation End -AGE) meydana gelir. AGE'ler kolajen liflerinin çapraz bağlantısına (esnekliğin kaybı, ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortaya çıkması) neden olur, enflamasyonu tetikler, proteinlerin işlevini ve davranışını bozan enzimleri yaratır ve vücudun doğal antioksidan onarım sistemini etkiler.

En kötüsü de bu AGE'ler UV maruziyeti, sigara, kirlilik, dengesiz beslenme ve stres gibi çevresel faktörler ile bir araya geldiğinde daha da yıkıcı bir hal almaktadır.

Glikasyonun zararlı etkilerinin azaltılması

O halde, bunun için ne yapabilirsiniz? Çok şey! En kolay olanları ile başlayalım, yeme alışkanlıkları ve yaşam tarzı seçimleri. "Yediğin ne ise, sen osun" sözünü duymuşsunuzdur ve bu kesinlikle doğrudur. Glikasyonun azaltılması için aşırı şeker takviyesini de azaltmanız gerekir. Bu, yiyeceklere eklediğiniz şeker ve aynı zamanda işlenmiş ürünlere eklenen şeker anlamına gelmektedir. Etiketleri dikkatli şekilde kontrol edin. Tabii ki şekeri azaltamayabilirsiniz, ama şeker ilave etmeyerek ve "şekerli" yiyecekleri tüketmeyerek ciddi bir azalma elde edebilirsiniz.

Karbonhidratlar hakkında bilinçli olun. Karbonhidratlar, vücutta şeker parçalarına bölünmekte ve daha sonra gerektiğinde enerji olarak kullanılmaktadır ve kullanılmamaları durumunda vücutta kalırlar. Makarna, pilav, ekmek ve patates gibi karbonhidratlar en hızlı parçalanan karbonhidratlardır; bu nedenden dolayı ilk depolanan bunlardır. Bunları beslenmenizde azaltın ve lif açısından zengin besinlere, esmer pirinç ve tam buğdaya beslenmenizde daha fazla yer verin. Balık, meyve ve sebzeler de yeterli miktarda antioksidan koruması için vücudunuza faydalıdır.

Sağlıklı yaşam tarzı seçenekleri de serbest radikal hasarını azaltacak ve vücudun kendi bağışıklık savunmasını güçlendirecektir. Kaliteli uyku, egzersiz ve stressiz yaşam da mutlaka gereklidir. Sigara, alkol, yüksek stres, kalitesiz uyku alışkanlıkları ve yetersiz egzersiz de glikasyon sürecini desteklemekte ve hasar verici AGE'lerin üretimine neden olmaktadır.

Çerezleri, sayfamızda en iyi deneyimi yaşamanız için kullanmaktayız. Çerezler, tarayıcınız içinde saklanmakta ve web deneyiminizi kişiselleştirmenize yardımcı olmak üzere pek çok web sayfası tarafından kullanılmaktadır.

Ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan web sayfamızı kullanmaya devam ederek çerezlerimizi kabul etmiş oluyorsunuz.

Anladım